Website door
Antoinette Verstegen

Vriend

Dinsdag 26 juni 2018

‘Geen resultaat voor vriend’ zegt Vandale.nl, ‘dit staat niet in het gratis woordenboek’. Ik vind dit erg grappig, want als iets gratis hoort te zijn, dan is het wel vriendschap.

Op het world wide web vind ik verder als ik op vriend googel: “Iemand die je aardig vindt en vertrouwt. Dit moet dan wel wederzijds zijn”. Ook die laatste toevoeging vind ik best hilarisch, omdat deze zo voor de hand ligt.

Ik zocht het op omdat iemand me vroeg of ik veel vrienden heb, of dat het toch meer om kennissen gaat. Dat vond ik best een moeilijke vraag. Ik ken veel fijne mensen, maar wanneer is iemand nu een vriend?

Ik ben niet zo van hokjes, maar maakte voor mezelf toch een grove indeling om te kijken wat dit opleverde. Bekenden zijn mensen die ik ken, kennissen zijn mensen die ik ken en aardig vind en van vrienden hou ik. En waarom en wanneer ik precies van mensen ga houden, weet ik niet. Ik denk omdat ik bijvoorbeeld iets in ze herken, ze oprecht, lief, grappig of anderszins bijzonder vind.

Verder is er geen touw aan vast te knopen. Het is van alles wat; sommigen ken ik lang, anderen nog geen jaar, er zijn er die ik wekelijks zie en een ander misschien een paar keer per jaar en mijn jongste vriendin wordt bijna dertig en mijn oudste vriend is ergens in de zestig.

Pas had ik een avondje vrienden op bezoek. Ik had niet veel te missen, maar omdat dit bij hen oké was, voelde ik me toch een rijk mens. Iedereen was op een keer naar huis, op de vriend na die bleef slapen. Hij lag al, opgekruld als een puppy, in de hoek van de bank zoals alleen hij kan. Ik fluisterde ‘welterusten’ en ‘ik drink nog een slaapmutsje buiten’. Slaapdronken en met z’n haar al staande naar het kussen, sprong hij overeind en zei dat hij er nog eentje meedeed.

Een paar goede borrels en uren samen lachen en huilen later wist ik het zeker, hij is mijn perfecte definitie voor vriend op Vandale.nl.