Website door
Antoinette Verstegen

Deel en like-jeuk

Donderdag 20 september 2018

'Alleen de mensen die dit delen en liken, daarvan weet ik zeker dat het mijn echte vrienden zijn.' Daar krijg ik jeuk van. Überhaupt trouwens van mensen aan wie je je vriendschap of liefde moet bewijzen.

‘Deel dit tegen kanker!’ Ik schat de kans dat kanker weggaat door berichten te delen misschien onterecht wat laag in, maar hoop doet leven en Jomanda kon ook veel.

‘Deel dit want ouderen worden aan hun lot overgelaten en vluchtelingen krijgen alles.’ Ik wil dan weten hoeveel ouderen verkommeren en waarom, want verkommeren is alleen voor masochisten leuk. Maar dat dit 'alles krijgen' van asielzoekers een paar tientjes per week leefgeld en een basisverzekering gezondheidszorg is, weet ik toevallig wel.

Waarom ouderen tegenover vluchtelingen worden gezet, snap ik ook niet. Is het een optie om gewoon aandacht te vragen voor mensen waar de door ons democratisch gekozen regering blijkbaar niet netjes mee omgaat, zonder te zwarte pieten?

Oh tering tyfus enzovoorts: zwarte Piet, nou wordt het echt een enorme muggenbult waar je per ongeluk net aan hebt gekrabd. Ik kan begrijpen dat je met voorouders met een slavernijverleden het Sinterklaasgebeuren niet heel prettig vindt. Net zoals ik me kan voorstellen dat een kind op schoot bij zo’n als bisschop verklede vent, ook niet heel lekker valt, als je ooit door de pastoor misbruikt bent.

Maar waarom moet je er met gestrekt been ingaan bij mensen die dit kinderfeest vieren zonder de lading voor jou te snappen? Het is erg onaardig om ze racist of kerkelijke kindermisbruiksteuner te noemen en de kans op ook maar een splinter begrip ben je daarmee kwijt.

En dan wordt dat gestrekte been vervolgens beantwoord met zielig gejank als ‘hullie willen ons feestje afpakken’ en 'Alleen de mensen die delen en liken dat Sylvana Simons door een aap geneukt moet worden, daarvan weet ik zeker dat het mijn echte vrienden zijn.’

Jeuk, heel veel jeuk.