Website door
Antoinette Verstegen

Hamster

Dinsdag 17 maart 2020

Bij het fietsenrek achter de Hema help ik een kleine vrouw van in de tachtig om zo goed en kwaad als het kan, vier grootverpakkingen wc-papier onder haar snelbinder te stoppen. Ze is speciaal naar ‘ut durp’ gefietst, omdat in de winkel in haar dorpje al het wc-papier op was.  

Ik vraag haar waarom ze zoveel meeneemt; het is hartstikke onhandig zo op de fiets en eigenlijk is er genoeg, alleen nu even niet. Ze vertrouwt het allemaal niet met die lege winkel, en ‘hurre mins’ had ook gezegd dat ze beter maar het zekere voor het onzekere konden nemen nu.

Even later zie ik haar slingerend, vanwege een pak wc-papier aan het stuur dat we niet onder de snelbinder kregen, wegfietsen. Ik heb de neiging er achter aan te rennen, zoals bij een kind dat net leert fietsen. Maar gelukkig zie ik net op tijd mijn oma voor me, die met twee volle boodschappentassen aan het stuur en mij achterop, slingerend en wel toch altijd veilig kwam waar ze wilde.

Wel ga ik bij de eerste de beste hamster waar ik meer dan vier grootverpakkingen wc-papier ontdek, deze stuk voor stuk met verpakking en al in zijn of haar hol proppen. Denk je dat dit niet kan? Nodig me vooral uit.