Website door
Antoinette Verstegen

Knuffelpiemel

Woensdag 14 november 2018

Stel je voor dat je een linksdragende piemel bent. Ow, dit is echt niet politiek correct, ik begin opnieuw. Stel, je bent als man linksdragend. En nu heb je de pech dat de mensen die het voor het zeggen hebben, denken dat je dan sowieso een klootzak bent.

Bij een sollicitatiegesprek krijg je niet eens de kans je zeer geschikte geslacht op tafel te leggen, want na één blik ter hoogte van je kruis, hoor je ‘wat jammer, je past toch niet helemaal in het profiel’. Dit heeft helemaal niks met discriminatie te maken. Want het is nu eenmaal zo dat linksdragende mannen gewoon altijd gezeik geven. Hooligan? Negen van de tien keer een linksdrager. Beursfraude? Ongeveer hetzelfde verhaal. #Metoo? Richting 100%. Waar zit de bajes mee vol? Juist ja.

En kom nu niet aan met dat zielige gedoe dat ze je tekort doen, omdat jij niet zo bent. Als dat zo is, kun je dat prima aantonen. Wees niet zo'n slappe zak die zich meteen uit het veld laat slaan door wat bevooroordeelde blikken of gewoon leuk bedoelde grapjes. Als je daar niet eens tegen kunt, hoor je er never nooit bij. En wat zeker niet helpt, is dat gezever over discriminatie of nog erger, dat je je juist gaat gedragen zoals toch al van je werd verwacht. Dan wordt het natuurlijk nooit meer iets en verpest je het ook nog eens voor je hele groep.

Hoe moeilijk kan het zijn om een beetje flexibel te zijn en gewoon rechts te gaan dragen. Zeker na alle ellende die linksdragenden eeuwenlang veroorzaakten, is een beetje ongemak intussen het minste wat de maatschappij als tegemoetkoming mag verwachten.

Als je het in je hebt, kun je altijd nog een knuffelpiemel worden. Dan zegt iedereen dat je zo anders bent dan al die andere linksdragende mannen. En je weet maar nooit wat deze titel verder nog allemaal aan nieuwe kansen biedt.