Website door
Antoinette Verstegen

Uit de kast

Dinsdag 13 april 2021

Een van mijn vrienden kwam onlangs uit de kast. De uitdrukking op zich zegt al genoeg: waarom voelt je geaardheid zo ongemakkelijk dat je je verstopt totdat je hoopt de wereld als anders-dan-gemiddeld-geaarde aan te kunnen? Hoe verdrietig is het dat je niet naar buiten treedt totdat je jezelf voldoende hebt afgewezen om te beseffen dat dit erger is dan dat je misschien afgewezen wordt door familie of vrienden?

Met daarbij de kanttekening dat het maar de vraag is hoeveel vrienden of familie je verliest als je uit de kast komt. Want veel zit in het hoofd van de man of vrouw in de kast. Omdat sommigen uitgescholden werden voor homo voordat ze wisten of ze het waren. Omdat homo überhaupt een scheldwoord is. Omdat hetero nog steeds de norm is, ondanks dat je er naar mijn idee niks mee lijdt als iemand niet aan een norm voldoet.

Ik denk dat er al veel te behalen is op de basisschool. Al vanaf groep 1 ook boekjes met gezinnen die bestaan uit 2 mama’s of 2 papa’s. En tegen de tijd dat seksuele voorlichting aan de orde komt, niet te scheutig met het homogedeelte. En niet als afwijking, zo van, oh ja, als je een exoot bent en de pech hebt, haha sneu, dan bestaat dat ook nog. En ik geloof eigenlijk ook wel in een advies voor ouders om kinderen heel barbaars maandenlang af te sluiten van internet elke keer als ze homo als scheldwoord gebruiken.

Ik was echt trots op mijn vriend dat hij uit de kast kwam. Ik wist voldoende van zijn strijd om te weten dat het een overwinning was. Wel lullig voor hem: klaar is het nog lang niet. Hoezeer de meeste mensen er ook relaxed over doen, de opmerkingen als je er wel voor uit komt of er alleen al wat vermoed wordt, zijn niet mals.

Van mannen vooral. Tegen mannen en vrouwen. Lesbische vrouwen krijgen misschien minder vaak een afwijzing, maar wel regelmatig een uitnodiging voor een trio. Heel treurig en een prima reden om iemand in z’n zak te trappen, lijkt me. Dezelfde vaak onooglijke mannen denken (hopen?) dat een gay man alles neukt wat maar man is en zeggen uit het niets dat ze niet beschikbaar zijn. Zoals een vriend verzuchtte na talloze opmerkingen in die richting: ik ben homo, niet blind.