Website door
Antoinette Verstegen

Muffe kast

Maandag 11 oktober 2021

Het is coming out day, oftewel in een soort van Nederlands ‘kom uit de kastdag’. Alleen het feit al dat er blijkbaar nog een kast bestaat waar je uit moet komen, is een goede reden om er aandacht aan te geven.

Zelf heb ik nooit een 'coming out day' gehad. Ik wist al jong dat ik zowel mannen als vrouwen aantrekkelijk kon vinden en dat voelde zo natuurlijk (hoezo heeft niet iedereen dat?!) dat ik niet de behoefte had dit wereldkundig te maken. Het zal ook schelen dat ik na wat kleinere verliefdheden pas later in mijn leven echt heel erg verliefd werd op een vrouw en voor de buitenwereld al die tijd niet afweek van de gemiddelde hetero.

Mijn ideaal is dat we voor iedereen die muffe kast bij het grofvuil kunnen zetten. Of ja, recyclen is natuurlijk een stuk duurzamer. Lijkt me een prima tweedehands kast voor mensen die anderen pesten omdat ze vrouwelijker zijn dan op het eerste gezicht verwacht zou worden, of juist mannelijker, of omdat ze moeilijk in een vakje te proppen zijn, of…

Nou ja, een pestkast dus. Hoe mooi zou het zijn, als we elk jaar kunnen vieren dat er weer een flink aantal mensen uit de kast mag omdat ze pesten hebben afgeleerd? Ik zie voor me dat we hele regeringen in die muffe kast afleren om homoseksualiteit als verderfelijk zien. Of leren homoseksualiteit, bij gebrek aan voldoende moslims, niet meer als zondebok te gebruiken.

Het wordt lekker druk, want landen waar het homohuwelijk nog steeds verboden is; hup allemaal de kast in. Maar uit deze kast komen is niet zo moeilijk als voor een homoseksueel in een gemiddeld land. Je mag namelijk best tegen je eigen homohuwelijk blijven. Want iets moeten met iemand van een geslacht waar je niet voor kiest, daar is nog nooit iemand van opgeknapt. 

En als de muffe kast zijn werk heeft gedaan, wordt coming out day, de dag dat we de liefde vieren. Gewoon omdat het wereldwijd eindelijk niet meer uitmaakt van wie je houdt.