Website door
Antoinette Verstegen

Overgang

Zaterdag 09 maart 2019

En dan voel je je eindelijk in balans, gaan je hormonen met je aan de haal. Of preciezer gezegd, een heel leger aan hormonen naait er simpelweg tussenuit. We hebben hier niks meer te zoeken want je baarschuur is versleten, dus: houdoe.

Het begon allemaal vrij onschuldig met van die eitjes die zich, met de weinige kracht die ze nog hadden, een weg naar buiten vochten, om zonder richtingsgevoel in mijn eileider rond te banjeren. Als ik tijdens een vergadering voorover sloeg omdat een eitje op zoek naar de uitgang haar rollator in de wand van mijn eileider boorde, stelde ik het gezelschap gerust met ‘niks aan de hand, gewoon een oud eitje’.

Maar nu begint het toch wel serieuze shit te worden. Ineens heb ik weer pijnlijke, ontploffende borsten. Tijdens mijn zwangerschap was dat geen pretje, maar toen was er het vooruitzicht van een mooi mensje dat ik mocht voeden. Nu is het  alleen nog een waardeloze constructiefout.

De overbekende hittegolven zijn wel te doen. Misschien ook omdat ik, in elk geval tot nog toe, geen vuurtorenhoofd krijg. Wel echt irritant, is het onzekere gevoel dat zo uit het niets op komt zetten, een enorm faalgevoel terwijl ik gewoon lekker mijn ding aan het doen ben. Al weet ik dat het aan die klotige deserterende hormonen ligt, het voelt afschuwelijk.

Ik heb best wel wat ervaringsdeskundigen om me heen. Van een montere ‘alleen een half jaartje doodmoe’, tot geheugenstoornissen en vagina’s die knisperen van droogte en een vriendin waarbij de partner vertwijfeld riep ‘hoezo de overgang, het lijkt meer der Untergang!’

Dat ga ik allemaal niet doen. Ik vind het nu al zonde van mijn energie en levenslust. Ik geef het een paar maanden en als het dan nog niet klaar is, stop ik er wat pillen in. Dat is heel on-Nederlands, want ja, het is een natuurlijk proces en dat moeten we koesteren.

In de landen om ons heen zijn ze niet zo barbaars, maar hier hangt rondom vrouwelijk lijden nog steeds zo’n romantische natuurlijke waas. Weet je wat ook natuurlijk is, vrijwel elke keer dat je in je vruchtbare periode zaad in je lijf krijgt, zwanger raken. Doen we ook al jaren niet meer. Op naar de volgende revolutie.