Website door
Antoinette Verstegen

Golden Retriever

Dinsdag 06 november 2018

‘Als hond zou jij een typische Golden retriever zijn’. Daar moest ik even over nadenken, al was het maar omdat ik geen hondenkenner ben. Bij een Golden Retriever dacht ik aan hijgerig enthousiasme, veel blond haar dat op de bank achterblijft en op een bepaalde leeftijd een doorgezakte poot. Tot zover vond ik het best kloppen.

Maar volgens de honden- en zelfverklaarde mijkenner, ging het om wat anders. Ik was een allemansvriend en zo eentje die kwispelend op iedereen afstapte, al was op meters afstand te zien dat het volk wel eens niet zou kunnen deugen.

Dat vond ik dan weer dogshit. Al hou ik zeker van mensen en krijgt bij mij bijna iedereen een kans en oké, na lelijk gedrag nog wel een paar. Maar zou de gemiddelde Golden Retriever net als ik veel meer zien dan hij eigenlijk zou willen? En daar ook lang niet altijd wat mee doe? Want godnakendeju, ik ben op dat gebied een paar keer goed op mijn bek gegaan.

En het gekke is dat ik daar zelden spijt van heb. Er zijn wat mensen met wie ik niet meer praat of die het zelfs zo verziekt hebben dat ik ze oprecht haat. Soms vraag ik me wel eens af of dat er niet teveel zijn en ik dat beter had kunnen aanpakken. Maar als ik dan weer bedenk hoeveel lelijk en respectloos gedrag er aan vooraf ging, kan ik mezelf alleen maar gelijk geven. En  gelukkig wegen alle mooie mensen die ik door dat vertrouwen niet heb laten schieten, daar ruimschoots tegenop,

Persoonlijk zou ik trouwens liever een vos zijn. Slim, vrij, ondeugend en als het moet een kreng. Maar ja dat is geen hond. Als ik dan het rijtje hondensoorten afloop dat ik ken, dan maar een Golden Retriever. Maar wel eentje die doorbijt als het moet.