Website door
Antoinette Verstegen

Vroeger was alles beter

Donderdag 04 oktober 2018

Ik ken mensen die naar het nieuws kijken en bij het zien van al die lelijkheid verzuchten dat er vroeger tenminste nog fatsoen was. Vervolgens kijken ze angstig om zich heen, alsof al die ellende elk moment hun huiskamer binnen kan komen stormen.

DIT KOMT BIJ HET JOURNAAL OMDAT NORMAAL BESCHAAFD GEDRAG GELUKKIG NOG STEEDS GEEN NIEUWS IS. Ik zou het schuimbekkend recht in hun gezichten willen schreeuwen, maar dat doe ik niet. Ik wil natuurlijk niet bevestigen dat er vroeger tenminste nog fatsoen was.

‘Toen hadden de mensen nog echt oog voor elkaar’, hoor ik weemoedig klagen. Ik wil gillen dat in hun vroeger 'oog hebben voor anderen’, ook betekende dat in het keurslijf van kerk en burgerlijkheid, alles wat maar afweek van de norm werd veroordeeld. Homoseksualiteit, werkende getrouwde vrouwen, buitenechtelijke zwangerschappen… Je kunt het fatsoen noemen dat alleenstaande zwangere vrouwen naar de nonnen werden gestuurd. Waar buiten het zicht van de fatsoenlijke gemeenschap hun baby’s werden afgepakt en ze als een soort huisslaven in het klooster mochten zwoegen. En zoals we intussen ook weten, met een beetje pech een volgende zwangerschap door een verkrachting van een pastoor of zo te te pakken hadden.

Maar dat zeg ik allemaal niet. Daar is ook niet eens tijd voor, want er moet worden geweeklaagd over ‘de jeugd van tegenwoordig’: die weet namelijk niet meer wat werken is. Zij moesten vroeger hun ouders helpen vanaf dat ze konden kruipen en werkten vanaf dat ze konden lopen.

Ik zeg helemaal niks meer, omdat ik niet het idee heb dat dit wordt gehoord. Ik ga vooral nog intenser genieten van wat er hier en nu allemaal wel goed is met mensen die dat ook willen zien. En daarvoor maakt het geen moer uit dat sommige dingen uit mijn vroeger misschien ook wel beter waren. Stel dat ik ooit zo’n verledenverheerlijker word, hoop ik dat ik nog steeds zo’n fijne mensen om me heen heb als nu. Omdat ik zeker weet dat die me dan een klap voor mijn harses verkopen en zeggen: doe eens een beetje normaal Verstegen.