Website door
Antoinette Verstegen

Verbouwing

Woensdag 03 april 2019

Gracieus ouder worden is een nobel streven. Maar wat als je gezicht daar niet aan meewerkt? Het lijkt verdomme wel een landkaart, denk ik op een slechte dag. Ach, het zijn veel routes, maar wel vrolijke, denk ik op een betere.

Ik heb van nature een gezicht dat graag rimpelt en als je het leuk wilt brengen, kun je dat expressief noemen. Maar in een tijd van actrices met zo’n strak getrokken en opgespoten smoel, dat je moet raden welk gevoel ze proberen te verbeelden, lijkt expressie nogal uit de tijd.

Het rare is dat ik niemand ken die al die verbouwingen mooi vindt. Pas zag ik Courteney Cox waar niks van over was behalve een paar opgespoten lippen en te strak getrokken wangen. Eigenlijk keek ik de hele film alleen maar naar wat daar mis was gegaan.  

Maar ik snap het ook wel. Als je niet jong en strak bent als vrouw tel je in die wereld niet meer mee. In bijna elke Hollywoodfilm met een oude man, valt uiteindelijk een minstens twintig jaar jongere gefacelifte vrouw, als zogenaamde leeftijdsgenoot voor hem. En wie is de producer? Inderdaad, een oude kerel. En dan denk ik, fuck het Courteney, je hebt toch geld genoeg verdiend om een film te maken waarin je alles kunt zijn wat je wilt, waarom dan een opblaaspop met binnenboordmotor?

Ik ben geen haar beter, ik heb serieus wel eens over  een facelift nagedacht. Ik zocht op wat het kost en wat de risico’s zijn en waar ik dat dan het beste kon laten doen. Het is ongeveer zo duur als een halve nieuwe keuken en mijn keuken is voorlopig prima en het loopt meestal goed af, dus wat let me?

Nou ja, bijvoorbeeld de mislukte gezichten van Courteney, Nicole Kidman en vooral ook Meg Ryan, zij had voor de verbouwing écht een leuk gezicht. Aan de andere kant is Jane Fonda fantastisch gelukt, die is 80 en prachtig. Maar ik vermoed dat ze daar minstens een landgoed in heeft geïnvesteerd en daar kan mijn half keukentje natuurlijk niet tegenop.

Het belangrijkste wat me tegenhoudt, is uiteindelijk toch dat ik niemand wil die mij wel met mijn nieuwe hoofd zou willen en niet met mijn ouwe.