Website door
Antoinette Verstegen

Vrijheid

Woensdag 01 mei 2019

Vrijheid is het beste feest wat er te vieren valt. Zo gaat wat mij betreft vrijheid zelfs voor liefde, omdat zonder vrijheid elke liefde verstikt en keihard naar de klote gaat. Je kent het misschien wel: jij hebt dit geflikt dus als je van me houdt, voel je dit en doe je dat, of anders is het geen echte liefde. Oké, dat doe ik, maar dan moet jij…

Niet dat ik nooit koos voor de uitdaging om van iemand te houden die niet in staat was tot liefde die me in mijn waarde liet. Soms vermomt liefde zich als een behoefte die eigenlijk niks met liefde te maken heeft, maar alles met het proberen te vullen van een leegte in jezelf. Dat kost veel meer dan het geeft, kan ik intussen vele tranen wijzer vertellen. Dat soort liefde loopt er namelijk net zo hard weer uit als zij binnenkomt en laat je leger achter dan je begon. Het helpt als je na een tijdje snapt dat die ander ook alleen maar probeerde een eigen leegte te vullen.

Voor mij is liefde me zo vrij voelen bij iemand dat ik mezelf helemaal kan geven en dat alles er mag zijn. Laat ik zeggen dat ik wat dat betreft voor mezelf nog wel een klusje te klaren heb.

Vrijheid betekent voor mij ook het erkennen dat we de vrijheid vieren vanwege iets veel groters. Bijvoorbeeld omdat ik me in ons vrije land bezig kan houden met wat liefde voor me betekent. Dat niet al mijn energie gaat naar de angst om te zeggen wat ik zou willen, of dat ik opgepakt kan worden omdat ik van iemand van hetzelfde geslacht houd. Dat ik niet de keuze hoef te maken of ik iemand verraad of er anders zelf aan ga. Dat ik niet uit wanhoop in een rubberbootje de zee op ga, zodat ik die keuze niet hoef te maken. Dat ik mijn zoon niet naar een oorlog hoef te zien vertrekken waarvoor hij niet koos.

Vrijheid is veruit het beste feest wat er te vieren valt.